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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  09/11/2018
Data da última atualização:  09/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HORNUNG, P. S.; ÁVILA, S.; MASISI, K.; MALUNGA, L. N.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E.; RIBANI, R. H.; BETA, T.
Afiliação:  Polyanna S. Hornung, UFPR; Suelen Ávila, UFPR; Kabo Masisi, University of Manitoba; Lovemore N. Malunga, University of Manitoba; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Egon Schnitzler, UEPG; Rosemary H. Ribani, UFPR; Trust Beta, University of Manitoba.
Título:  Green development of biodegradable films based on native yam (Dioscoreaceae) starch mixtures.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Starch, v. 70, n. 5/6, 1700234, May 2018. 12 p.
DOI:  10.1002/star.201700234
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mixtures of starch comprising starches from different botanical origins and species can improve the mechanical properties of films and coatings. Here, the aim is to develop a sustainable process of starch modification to obtain enhanced starch films through mixing three Dioscoreaceae starches and to study the films resultant mechanical (tensile strength and elongation at break), thermal (glass transition and melting temperature), and physicochemical (moisture, solubility, thickness, color, transparency, light transmission, water vapor permeability, crystallinity, and surface uniformity) properties. The films obtained after the mixing process show low moisture content and high transparency, high solubility desirable for biodegradability, and significantly different thickness. An improved light barrier is achieved and water vapor permeability barrier properties are obtained. Using differential scanning calorimetry, it is observed that the glass transition temperature of the films decreased. The starch mixture improves the mechanical characteristics of the films by 200% for tensile strength and 232% for elongation at break. After mixing, the films show increased crystallinity and no crack or pinholes in their surface. These findings demonstrate that the yamstarch mixtures form strong and flexible films suitable for various industrial products through a simple green process.
Palavras-Chave:  Biopolímero; Dioscorea starch; Processo sustentável; Sustainable processes.
Thesagro:  Amido; Inhame.
Thesaurus Nal:  Biodegradability; Biopolymers; Dioscoreaceae; Edible films; Starch; Yams.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56551 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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